The Beijing Olympic Park

The Beijing Olympic Stadium, also known as the Birds’s Nest is located in the Olympic Green Village. The stadium was designed for the 2008 Beijing Olympic Games and since the end of the games it is now used as a center for international and domestic sport competitions and recreational activities. 
 
The main designers behind this amazing architecture was Swiss architects Jacques Herzog , Pierre de Meuron and Chinese architect Li Xinggang. Prior to China’s winning bid for the 2008 Olympic games, designs for the stadium was selected in 2001 and Li Xinggang’s Bird’s Nest design concept was selected. 
 
The stadium has 800,000 fixed seats and 11,000 temporary seats. The Rows and stand distribution has been designed scientifically, no matter where the spectator is seated, the game can be seen without any visual obstruction. The stadium adopted an electro-acoustic and public address system. Ensuring the index of voice definition reaches 0.6. which means that the audience can hear the broadcast clearly.

 

 

The Beijing National Stadium, also known as the bird's nest will be the main track and field stadium for the 2008 Summer Olympics and will be host to the Opening and Closing ceremonies. In 2002 Government officials engaged architects worldwide in a design competition. Pritzker Prize-winning architects Herzog & de Meuron collaborated with ArupSport and China Architecture Design & Research Group to win the competition. The stadium will seat as many as 100,000 spectators during the Olympics, but this will be reduced to 80,000 after the games. It has replaced the original intended venue of the Guangdong Olympic Stadium. The stadium is 330 meters long by 220 meters wide, and is 69.2 meters tall. The 250,000 square meter (gross floor area) stadium is to be built with 36 km of unwrapped steel, with a combined weight of 45,000 tones. The stadium will cost up to 3.5 billion Yuan (422,873,850 USD/ 325,395,593 EUR). The ground was built in December 2003, and construction started in March 2004, but was halted by the high construction cost in August 2004.

In the new design, the roof of the stadium had been omitted from the design. Experts say that this will make the stadium safer, whilst reducing construction costs. The construction of the Olympic buildings will continue once again in the beginning of 2005.


Beijing National Aquatics Center also officially known as the National Aquatics Center, and colloquially known as the Water Cube, is an aquatics center that was built alongside Beijing National Stadium in the Olympic Green for the swimming competitions of the 2008 Summer Olympics. Despite its nickname, the building is not an actual cube, but a cuboids (a rectangular box). Ground was built on December 24th, 2003, and the Center was completed and handed over for use on January 28, 2008. Swimmers at the Water Cube broke 25 world records during the 2008 Olympics.
After the Olympics, the building underwent a 200 million Yuan revamp to turn half of its interior into a water park. The building officially re-opened on August 8th, 2010.

 

 

In July 2003, the Water Cube design was chosen from 10 proposals in an international architectural competition for the aquatic center project. The Water Cube was specially designed and built by a consortium made up of PTW Architects (an Australian architecture firm), Arup international engineering group, CSCEC (China State Construction Engineering Corporation), and CCDI (China Construction Design International) of Shanghai.The Water Cube's design was initiated by a team effort: the Chinese partners felt a square was more symbolic to Chinese culture and its relationship to the Bird's Nest stadium, while the Sydney based partners came up with the idea of covering the 'cube' with bubbles, symbolizing water. Contextually the cube symbolizes earth whilst the circle (represented by the stadium) represents heaven. Hence symbolically the water cube references Chinese symbolic architecture.
Comprising a steel space frame, it is the largest ETFE clad structure in the world with over 100,000 m² of ETFE pillows that are only 0.2 mm (1/125 of an inch) in total thickness [9]. The ETFE cladding allows more light and heat penetration than traditional glass, resulting in a 30% decrease in energy costs.
The outer wall is based on the Weaire–Phelan structure, a structure devised from the natural formation of bubbles in soap lather. The complex Weaire–Phelan pattern was developed by slicing through bubbles in soap foam, resulting in more irregular, organic patterns than foam bubble structures proposed earlier by the scientist Kelvin.Using the Weaire–Phelan geometry, the Water Cube's exterior cladding is made of 4,000 ETFE bubbles, some as large as 9.14 metres (30.0 ft) across, with seven different sizes for the roof and 15 for the walls.
the structure had a capacity of 17,000[9] during the games that is being reduced to 7,000. It also has a total land surface of 65,000 square meters and will cover a total of 32,000 square meters (7.9 acres). Although called the Water Cube, the aquatic center is really a rectangular box (cuboid)- 178 meters (584 ft) square and 31 meters (102 ft) high.